У зв`язку з набранням чинності Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» № 2639-VIII від 06.12.2018, для підприємств-виробників стало актуальним замовлення послуг щодо аналізу тексту та надання методичної допомоги щодо розробки тексту маркувальної етикетки харчової продукції.

Вимоги нового Закону України поширюються не тільки на виробників харчових продуктів на всіх етапах виробництва та обігу, але і на харчові продукти, що призначені для кінцевого споживача, зокрема такі, що реалізуються у закладах громадського харчування. Відповідно до вимог Закону України інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача та не повинна вводити в оману стосовно характеристик, властивостей, складу харчових продуктів. Ця вимога поширюватиметься як на рекламу харчових продуктів, так і на спосіб розміщення та представлення харчових продуктів для реалізації, зокрема форму, зовнішній вигляд, упаковку.

Фахівці відділу стандартизації та науково-методичної роботи ДП «Мико-лаївстандартметрологія» надають послуги щодо:

  • аналізу тексту маркувальної етикетки харчової продукції; (зразок заявки).
  • щодо розробки тексту маркувальної етикетки харчової продукції. (зразок заявки)

 

Наші контакти: 54029, проспект Центральний, 11/5,

Тел.: (0512) 40-94-15; (095) 288-14-29

E-mail: Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра., Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Начальник відділу Кременецька Олена Федорівна

На базі ДП "Миколаївстандартметрологія" створено регіональну дегустаційну комісію харчової продукції відповідно до ДСТУ 3946:2018 Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Настанови щодо розроблення і поставлення на виробництво нових та новітніх харчових продуктів», ДСТУ 2391:2010 «Системи технологічної документації. Терміни та визначення основних понять», ДСТУ 3278-95 «Системи розроблення та поставлення продукції на виробництво. Основні терміни та визначення», ДСТУ 4582-2006 «Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Хліб та хлібобулочні вироби. Основні положення», ДСТУ-Н 7182:2010 «Молочна та м`ясна промисловість. Правила розроблення, оформлення та вимоги до змісту технологічної інструкції» та ін., до складу якої входять висококваліфіковані провідні спеціалісти ДП «Мико-лаївстандартметрологія», контролюючих організацій, органів місцевого самоврядування, бізнесу, наукових органів.

Метою створення регіональної дегустаційної комісії є:

  • підтримка місцевих товаровиробників;
  • насичення споживчого ринку якісними та безпечними продуктами харчування;
  • забезпечення належної безпечної якості нових видів харчової продукції, що виробляється за новими технологіями та рецептурами;
  • встановлення єдиного порядку розгляду і оцінки якості зразків харчової продукції, поліпшення її асортименту;
  • вирішення питань стандартизації.

Приймальна комісія приймає позитивне рішення стосовно поставлення продукції на виробництво за таких умов:

  • виробництво забезпечено повним комплектом технічної документації;
  • технічна документація містить повну, достовірну та доступну інформацію щодо безпечного виготовлення продукції;
  • результати приймальних випробувань підтверджують відповідність продукції встановленим вимогам.

Успішним проходженням процедури поставлення продукції на виробництво вважається, якщо акт підписали без зауваг не менше ніж 2/3 фактичного складу комісії.

Документи, які необхідно надати для проведення дегустації дослідного зразка нової продукції:

  • (зразок заявки);
  • зразки нової продукції у кількості, яка визначається діючою нормативною документацією (далі - НД) на методи відбору проб (зразків);
  • проекти НД на виготовлення нової продукції;
  • проекти технологічної документації (рецептури, інструкції та ін.) на виготовлення нової продукції;
  • проекти тексту маркувальних етикеток/ярликів;
  • протоколи випробувань продукції, проведені в незалежній випробувальній лабораторії, акредитованій відповідно діючого законодавства.

Наші контакти: 54029, проспект Центральний, 11/5,

Тел.: (0512) 40-94-15; (095) 288-14-29

E-mail: Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра., Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Начальник відділу Кременецька Олена Федорівна

Регіональна дегустаційна комісія харчової продукції

 

     На базі ДП "Миколаївстандартметрологія" створено регіональну дегустаційну комісію харчової продукції відповідно до Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів", ДСТУ 3946 "Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Основні положення"  з метою подальшого розвитку підприємницької діяльності, забезпечення оптимальних умов для своєчасного поставлення на виробництво нових видів харчової продукції, запобігання надходженню до споживачів неякісної продукції, підвищення її якості та поширення інформаційних даних про продукцію, що виробляється та реалізується в м. Миколаєві та Миколаївській області підприємствами всіх форм власності та відомчої підпорядкованості; продукції, яка освоєна раніше іншим підприємством, у разі застосування документації, що придбана у власника оригіналу (за винятком продукції, порядок затвердження якої визначено рішенням центрального органу виконавчої влади; продукції спеціального призначення, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, біологічно активних речовин - добавок до харчової продукції, а також продукції, створеної з використанням нових видів нетрадиційної сировини).

     За результатами розгляду матеріалів, наданих дегустаційній комісії та дегустації зразків продукції, комісія приймає рішення, секретар комісії протягом 10 днів оформляє протокол та складає акт про прийняття одного з рішень:

  • рекомендувати продукцію до виробництва
  • рекомендувати передати продукцію замовнику для доопрацювання і повторного подання
  • рекомендувати не виробляти продукцію
  • рекомендувати документи (рецептуру, технічні умови) до затвердження
  • виявлені недоліки продукції та документів усунути

     Акт вважається дійсним за умови, що його підписалт без зауважень не менше 1/2 фактичного складу комісії.

     Документи, які необхідно надати для проведення дегустації дослідного зразка: 

  • заявка
  • реквізити підприємства
  • зразки нової продукції у кількості, яка визначається діючою нормативною документацією (далі - НД) на методи відбору проб (зразків)
  • проекти НД на виготовлення нової продукції
  • проекти технологічної документації (рецептури, інструкції та ін.) на виготовлення нової продукції
  • протоколи випробувань продукції за фізико-хімічними показниками та показниками безпеки, які проведені в незалежній випробувальній лабораторії, акредитованій відповідно до діючого законодавтсва. Для продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації, рішення про визначення випробувальної лабораторії приймає орган з сертифікації
  • пояснювальну записку

Технологічна інструкція – це технологічний документ, що визначає вимоги до кожного етапу технологічного процесу виробництва з метою отримання готової продукції із заданими властивостями.

Технологічні інструкції вводяться одночасно зі стандартами (технічними умовами) підприємства. Вони є основними технологічними документами, що визначають:

- асортимент, який виробляється;

- вимоги до сировини та пакувальних матеріалів;

- порядок проведення технологічних процесів;

- вимоги до пакування і маркування;

- умови і терміни зберігання та транспортування

 

Підставою для розробки технологічних інструкцій є:

- розробка та (або) освоєння виробництва нової продукції (технології);

- проектування нового або реконструкція діючого виробництва;

- зміна технологічного процесу виробництва продукції (використання нового технологічного обладнання, зміна показників технологічних процесів та ін.).

Розробка/перевірка, доопрацювання та/або оформлення технологічних інструкцій, рецептур, технічних описів та блок-схем вимагає певних навичок і знань, адже вона здійснюється виключно відповідно до стандартів. Правила оформлення, заповнення та зміст технологічної інструкції, є строго регламентованими, що підкорюються вимогам Державних стандартів (ГОСТів, ДСТУ), і можуть відрізнятися в залежності від типу виробленої продукції та виду виробництва.

Фахівці ДП «Миколаївстандартметрологія» мають багаторічний виробничий досвід та досвід розробки технологічної документації, та пропонує Вам розробити для Вашого підприємства технологічні інструкції, рецептури, технічні описи, блок-схеми (зразок заявки) (зразок заявки)

Наші контакти: 54029, проспект Центральний, 11/5,

Тел.: (0512) 40-94-15; (095) 288-14-29

E-mail: Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра., Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

Начальник відділу Кременецька Олена Федорівна

Фонд нормативної документації

 

     Фонд нормативної документації ДП "Миколаївстандартметрологія" існує вже понад 60 років і містить вже більше 22 тисяч національних, міждержавних, міжнародних та європейських стандартів, чинних на території України. База фонду постійно поповнюється новими нормативними документами.

     Замовникам надаються офіційні копії нормативних документів на паперових носіях. Кожна копія офіційного нормативного документа маркується спеціальним голографічним ідентифікаційним елементом  з унікальним номером, а також додатковою інформацією, що є підтвердженням офіційності даного нормативного документа.

     Якщо:

  • Ваше підприємство проектує, виготовляє, пакує, зберігає або транспортує будь-яку продукцію
  • Ви маєте фонд стандартів, але певний час не переглядали його на відповідність діючим нормативним документам
  • Ви потребуєте інформацію про стандарти, які необхідні Вам для роботи

     Звертайтесь до нас!
     Кваліфіковані фахівці підберуть для Вас необхідні стандарти та нормативні документи швидко, якісно та у встановлені строки, нададуть консультативно-методичну допомогу в разі виникнення питань. Професійно, акуратно і оперативно актуалізуємо Ваш фонд нормативних документів.

   Форми заявок:

  1. Щодо чинності НД в Україні

  2. Щодо придбання НД
  
   За додатковою інформацією, а також з питань отримання консультативно-методичної допомоги звертатись:

    54029, м. Миколаїв, пр. Центральний , 11/5,
    відділ представницької, науково-методичної роботи та туристичної діяльності
    тел. (0512) 34-60-27.