У пошуках справжнього масла. Про проблему фальсифікації молочних продуктів в Україні 

        «Не все коту масниця», «маслом каші не зіпсувати», «як сир у маслі» і ще безліч інших «масляних» і «молочних» приказок - що ще може краще продемонструвати  роль масла і молочних продуктів у житті людини? І справді - вершкове масло здатне прикрасити і просту гречану кашу, і розкішний торт. І навіть такий маркер гарного життя, як канапки з ікрою - без масла не уявити. Ми вживаємо масло і в повсякденному житті, і в свята. А чого вартує святкування Масниці (Масляної, Сиропусту) – свята, яке відзначається протягом тижня перед Великим постом, коли українці традиційно споживають вареники з сиром і  різноманітні млинці, щедро присмачені маслом і сметаною! Масло використовують не лише як продукт харчування: часто із нього готують засоби, що полегшують симптоми простуди. При помірному споживанні, вершкове    масло - корисний харчовий продукт, особливо для дітей, цінне джерело поживних речовин, калорій, жирів, вітаминів А і Е. І навіть холестерин, який міститься в маслі і багатьма вважається шкідливим – важливий та необхідний для нормальної роботи клітин і стійкості їх мембран, біосинтезу в організмі вітаміну Д, стероїдних і статевих гормонів, жовчі.

       Умінням виробляти смачні молочні продукти Україна славилася століттями. Недарма навіть у Законі України «Про молоко та молочні продукти» наводиться термін «традиційні молочні продукти» - масло, сири; а також кисломолочні продукти, вироблені із застосуванням заквасок на чистих культурах молочнокислих бактерій - ацидофілін, простокваша, ряжанка, сметана, сир кисломолочний; кефір - із застосуванням заквасок на кефірних грибках.  Здорова боротьба за споживача зробила українське вершкове масло конкурентоспроможним не тільки на внутрішньому, але і на міжнародному ринку.

      Орієнтуватися і правильно вибирати в теперішній час якісний та безпечний товар серед безлічі, що пропонується споживачам на полицях магазинів - досить складно, особливо коли це стосується харчових продуктів, та ще і таких як молочна продукція, оскільки поряд із продуктами, які відповідають всім необхідним вимогам, на споживчий ринок постійно надходять фальсифікати.

      Чинне законодавство України та нормативні документи забороняють використання жирів немолочного походження під час виробництва молочних продуктів. Наприклад, згідно ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови», а також Закону України «Про молоко та молочні продукти», вершкове масло повинно вироблятися виключно з коров’ячого молока і продуктів його переробки (вершків). При виробництві традиційних молочних продуктів забороняється використовувати жири та білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори і консерванти. Із дозволених додатків у маслі допускаються маслянка, харчова кухонна сіль, натуральні харчові барвники — екстракт аннато чи бета-каротин, вітамин А і чисті культури молочнокислих бактерій. Отже, перше, на що слід звернути увагу при виборі масла – це його склад.

Ціна є ще одним важливим показником, на який слід звернути увагу. З 1 тони молока, в залежності від його жирності, можна отримати всього 40–50 кг масла. Тому дешево коштувати воно ніяк не може. Якщо врахувати вартість молочної сировини, рентабельність виробництва та існуючі торгівельні надбавки, то двохсотграмова упаковка якісного вершкового масла повинна коштувати  від 30 до 40 грн. Якщо десь в магазині чи на ринку покупець побачить масло дешевше за 25 гривень, то потрібно обов’язково замислитись.

      У Законі України «Про захист прав споживачів» наводиться визначення терміну «фальсифікована продукція» - це продукція, що виготовлена з порушенням технології або неправомірним використанням знака для товарів та послуг, чи копіюванням форми, упаковки, зовнішнього оформлення, а так само неправомірним відтворенням товару іншої особи.

      Проблема фальсифікації молочних продуктів жирами немолочного походження в Україні стоїть гостро не перший рік.   По-перше, це пов’язано з дефіцитом молочної сировини - в Україні постійно не вистачає молока для задоволення потреб молокопереробної промисловості. Певними чинниками стали також введення мораторію на перевірки бізнесу у 2014 році і постійне нарощування Україною експорту молочної продукції, зокрема вершкового масла,  та імпорт пальмової олії одночасно. Тому молочні і, навіть,  кисломолочні продукти були і є головною мішенню для фальсифікаторів і масово підробляються. Відповідно, в найбільшій мірі до фальсифікацій такого виду вдаються при виробництві і реалізації дорогих молочних продуктів з високим вмістом жиру – вершкового масла, твердих сирів, сметани, тощо. Вражає і непокоїть ситуація, що заміну молочного жиру в продукції проводять практично повністю. Кількість випадків виявлення «фальшивого» масла і молочних продуктів продовжує збільшуватися, про що свідчать як результати перевірок Держпродспоживслужби і правоохоронних органів, так і різноманітних споживчих експертиз, які проводяться на замовлення громадських організацій та журналістів. Широкий резонанс у суспільстві на початку 2020 року викликало чергове журналістське розслідування «Стоп фальсифікат» від студії «1+1», в результаті якого фальсифікованою виявилася кожна п’ята пачка масла, що була закуплена в рамках цієї акції, в тому числі і в магазинах Миколаївської області. Не зупиняє нечесних виробників навіть той факт, що їх продукція буде використана для харчування дітей у школах і дитячих садках. Яскравим прикладом цього була участь у лютому 2019 р. фахівців випробувальної лабораторії ДП «Миколаївстандартметрологія» у відборі проб та проведенні випробувань на вимогу Слідчого управління ГУ Національної Поліції в Миколаївській області вершкового масла, сиру кисломолочного, сиру твердого, котрі використовувалися для харчування у навчальних закладах Миколаєва. Ця подія викликала широкий резонанс в Миколаєві і призвела до «маргаринового скандалу», відголоски якого тривають і дотепер.

       Випробувальна лабораторія ДП «Миколаївстандартметрологія» акредитована Національним Агентством з акредитації України відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025 (атестат акредитації № 2Н626 від 02.07.2017 р.) на випробування харчової продукції за фізико-хімічними показниками, в тому числі визначення вмісту в молочній продукції наявності будь-яких жирів, окрім молочного, методами газової хроматографії. Ми завжди готові до співпраці, запрошуємо замовників і пропонуємо проведення випробувань та перевірку різноманітної молочної продукції відповідно до Сфери своєї акредитації, зокрема масла вершкового, сиру твердого, сметани тощо.

       З питань співпраці просимо звертатися:

       54029, м. Миколаїв, вул. 5а Слобідська, 2А (район парку Народний Сад),

       тел. (0512) 57-17-09, e-mail: Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

       Начальник ВЛ ДП «Миколаївстандартметрологія» Григор’єва Наталія Анатоліївна