Відбувся семінар для підприємств харчової промисловості
У зв’язку із набуттям чинності з 06.08.2019 р. Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», з метою надання методичної допомоги харчовим підприємствам та суб’єктам господарювання щодо змін у законодавстві з питань стандартизації, маркування харчових продуктів та відповідальності за порушення законодавства 31 липня 2019 року на базі Миколаївського національного аграрного університету відбувся семінар на тему: «Європейський підхід до маркування харчових продуктів. Вимоги Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Відповідальність за порушення законодавства», який організовано ДП «Миколаївстандартметрологія».
Відкрила семінар директор ДП «Миколаївстандартметрологія» Романенко Ірина Михайлівна.
Відкриття семінару директором ДП «Миколаївстандартметрологія» Романенко Іриною Михайлівною
Учасників заходу привітав декан факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва, стандартизації та біотехнології Миколаївського національного аграрного університету, доктор сільськогосподарських наук, професор Гиль Михайло Іванович.
Виступ декана факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва, стандартизації та біотехнології МНАУ Гиля М. І.
Питання програми семінару протягом дня розкривала лектор Кохан Світлана Василівна, провідний інженер науково-дослідного сектору стандартизації харчової продукції Науково-дослідного інституту стандартизації Державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ») та фахівці ДП «Миколаївстандартметрологія».
Лектор семінару Кохан Світлана Василівна, провідний інженер науково-дослідного сектору стандартизації харчової продукції
НДІ стандартизації ДП «УкрНДНЦ»
Робочий момент семінару
Присутні на заході мали змогу ознайомитися з такими питаннями:
- Зміни у сфері стандартизації, метрології та оцінки відповідності. Державний контроль в Україні: інспектування та аудит операторів ринку. Періодичність здійснення планових заходів держконтролю на підставі ризик-орієнтованого підходу. Постанова КМУ від 31.10.2018 № 896.
- Основні положення Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Порівняння з нормами діючого законодавства.
- «Основне поле видимості» на пакуванні продукції. Інформація про продукт, яка повинна бути наведена у цій зоні.
- Позначення в тексті маркування одиниць вимірювання Міжнародної системи одиниць із використанням літер українського алфавіту.
- Терміни, упродовж яких необхідно привести інформацію для споживачів щодо харчових продуктів до вимог нового закону.
- Відповідальність, передбачена за надання на маркуванні неточної, недостовірної, незрозумілої інформації.
- Вимоги до маркування заморожених продуктів щодо позначення інформації на пакуванні про масу крижаної глазурі.
- Маркування алкогольних напоїв, виноробної продукції, пива повинно здійснюватися з урахуванням вимог Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».
- Поставлення продукції на виробництво. ДСТУ 3946:2018 Система розроблення і поставлення продукції на виробництво. Продукція харчова. Настанови щодо розроблення і поставлення на виробництво нових та новітніх харчових продуктів – на заміну ДСТУ 3946:2000.
- Метрологічні вимоги до фасованих продуктів.
- Перехід до європейських нормативних документів. Скасування ГОСТів. Робота вітчизняних підприємств у нових умовах.
Робочий момент семінару
Робочий момент семінару
Учасники семінару – представники підприємств Миколаївщини, міст Одеса та Херсон: ТОВ «Лакомка», ТОВ «Миколаївський хлібзавод № 1», ТОВ «Миколаївський коньячний завод», ТОВ «Мултипак», АТ «Коблево», ПрАТ «Первомайський молочноконсервний комбінат», ТОВ «Вознесенський хлібозавод», ТОВ ВЗП «Еліка», ТОВ «НПП Амарант», ТОВ ВЗП «Жовтневі ковбаси», ПП «Органік Сістемс», ПП «Малицький», ФОП Бєглов О.Ю., ПП «Таврія Плюс», ФОП Бірюкова А.І., ФОП Девішек О., ФГ «Владам», ПП «Канон-А», ТОВ «АгроЮгСервіс», ТОВ «Пані Крістіна», ФОП Погосян А.Р., ТОВ «Вознесенський коньячний завод», ФОП Снігур В.В.
Усього брали участь у семінарі представники 23 підприємств. Наприкінці заходу учасники мали змогу отримати відповіді на запитання, рекомендації та обмінятися думками.
Щодо подальшої співпраці та отримання інформації звертатися за телефонами: (0512) 34 60 27, (095) 288 14 29, відділ стандартизації та науково-методичної роботи.
ДП "Миколаївстандартметрологія"