Кожного року під егідою ООН 15 березня відзначається Всесвітній день захисту прав споживачів. Цього дня у 1962 році американський президент Джон Кеннеді у Конгресі США виступив з промовою, у якій вперше сформулював чотири основних права споживачів: право на безпеку, на інформацію, на вибір і право бути почутим.


Через деякий час список доповнився наступними правами: право на задоволення базових потреб, право на компенсацію, право на споживчу освіту та право на здорове довкілля.


Щорічно Міжнародна організація споживачів (Consumers International) визначає гасло, під яким проводиться Всесвітній день захисту прав споживачів. У 2019 році воно звучить так: «Надійні розумні продукти».


Смартфони, фітнес трекери, голосові помічники, smart TV – все більше і більше інтелектуальних розробок використовуються у повсякденному житті автоматично. Цьогорічний Всесвітній день захисту прав споживачів закликає розробників даних цифрових продуктів та сервісів ставити у центрі уваги бажання і потребу споживачів залишатися на зв’язку зі світом.


Розумні винаходи завдяки підключенню до Інтернету отримують, збирають та передають інформацію. У світі нараховується близько 23,1 мільярди інтелектуальних розробок, що перевищує кількість населення втричі.
 

По мірі того як все більше людей користується Інтернетом, а підключення стає якіснішим та швидшим, інтелектуальні винаходи стають повсякденною реальністю для споживачів у всьому світі, що фундаментально змінює взаємодію користувачів з товарами та послугами.
 
Начальник метрологічного центру ДП «Миколаївстандартметрологія» Болодурін В.В. проводить вимірювання об’єму резервуарів за допомогою 3D-сканера

Виникнення інтелектуальних технологій відкриває багато можливостей перед користувачами.

 
                                                             Проливна установка для повірки лічильників води на місці експлуатації


Однак існує привід для занепокоєння: недостатній рівень безпеки, конфіденційності та свідомого вибору того, як ми їх використовуємо, а також відсутність ясності з приводу того, хто несе відповідальність у випадку, коли щось пішло не так. Ще одна проблема пов’язана з обмеженою можливістю певного кола населення користуватися цифровим продуктом через його вартість.
 
Інженер з метрології І кат. Максименко Г.М. здійснює повірку вимірювача артеріального тиску з використанням сучасного обладнання

З турботою про своїх клієнтів структурні підрозділи ДП «Миколаївстандартметрологія» у своїй діяльності використовують сучасні цифрові технології. Це забезпечує швидкість та якість проведеної роботи, є гарантом точності та достовірності отриманих результатів досліджень.
 
                     Заступник начальника лабораторії Цмоканич Ю.О. проводить генетично-молекулярні дослідження з визначення ГМО

                                                            на   сучасному обладнанні з використанням цифрових технологій

ДП «Миколаївстандартметрологія» пропонує всім приєднуватись до заходів, які проходять у Всесвітній день захисту прав споживачів, оскільки це наш шанс нагадати світові про важливість дотримання та забезпечення наших прав.

З детальною інформацією стосовно діяльності структурних підрозділів  підприємства можна ознайомитись за наступними посиланнями:
- стандартизація (http://ncsms.com.ua/index.php/osnovna-diyalnist/standartizatsiya);
- метрологія (http://ncsms.com.ua/index.php/osnovna-diyalnist/metrologiya);
- сертифікація, підтвердження відповідності (http://ncsms.com.ua/index.php/osnovna-diyalnist/sertifikatsiya-pidtverdzhennya-vidpovidnosti);
- випробувальна лабораторія (http://ncsms.com.ua/index.php/osnovna-diyalnist/viprobuvalna-laboratoriya);
- сертифікація систем управління (http://ncsms.com.ua/index.php/osnovna-diyalnist/sertifikatsiya-sistem-upravlinnya);
- маркетинг, реалізація робіт, послуг та ЗВТ (http://ncsms.com.ua/index.php/osnovna-diyalnist/marketing-ralizatsiya-robit-poslug-ta-zvt).

ДП «Миколаївстандартметрологія»