Всесвітній день метрології 2021 року

«Вимірювання для здоров’я»

   Всесвітній день метрології – міжнародне професійне свято, що відзначається 20 травня. Чому відзначають Всесвітній день метрології саме в цей день? 20 травня 1875 року в Парижі на спеціально скликаній дипломатичній конференції представники 17 держав підписали першу міжурядову угоду в галузі метрології – Метрологічну конвенцію. Конвенція передбачала використання для практичних вимірювань у промисловості й торгівлі системи мір, розробленої у Франції під гаслом: «На всі часи, для всіх народів». Основними одиницями цієї системи стали метр як одна десятимільйонна частина чверті дуги меридіана між містами Дюнкерк і Барселона та кілограм – як маса кубічного дециметра чистої води при температурі 4 ºС. Тоді ж, відповідно до Конвенції, було створено міжнародну наукову установу – Міжнародне бюро мір і ваг (МБМВ). Подальший розвиток метричної системи МБМВ привів до створення міжнародної системи одиниць СІ, на основі якої створена й функціонує міжнародна система вимірювань. З 1999 року ЮНЕСКО (ООН з питань освіти, науки і культури) вирішила вважати 20 травня, день підписання Метричної конвенції, Всесвітнім днем метрології.

   Мета цієї щорічної акції – привернути увагу громадськості до тих проблем і завдань, які покликана вирішувати метрологія як наука про вимірювання, їх застосування для забезпечення достовірності, точності та єдності вимірювань у національному і глобальному масштабах.

   Тема Всесвітнього дня метрології в 2021 році «Вимірювання для захисту здоров’я». Ця тема вибрана з розумінням важливості ролі вимірювань в підтримці здоров’я і впливу на благополуччя кожного із нас, особливо в час, коли весь світ зосереджений на швидкому та ефективному відновленню від впливу пандемії СОVID -19. Дана тема була вибрана  для того щоб привернути увагу до важливості вимірювань у справі збереження здоров’я, коли весь досвід  та знання, які були накопичені в метрологічних організаціях по  всьому світу, направлені на вирішення в найкоротші терміни нових задач, поставлених перед національними системами охорони здоров’я.

   Державне підприємство «Миколаївський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (далі по тексту, ДП «Миколаївстандартметрологія»), яке очолює Ірина Романенко, плідно співпрацює з медичними закладами Миколаївської області. З часом надійність будь-якої медичної апаратури знижується та змінюються її технічні показники і метрологічні характеристики. Використання неточного медичного діагностичного обладнання призводить не тільки до встановлення помилкового діагнозу, а й може навіть стати загрозою для життя пацієнта. Співпраця з медичними установами якраз і направлена на зменшення таких ризиків.

   Сьогодні ДП «Миколаївстандартметрологія»  стоїть на сторожі точності вимірювань, робить значний внесок в забезпечення належного технічного стану приладів медичного призначення, від справності яких залежить якість, ефективність та безпека медичних послуг у закладах сфери охорони здоров’я.

   Для закладів охорони здоров’я метрологічними підрозділами підприємства проводиться повірка  великої номенклатури засобів вимірювальної техніки медичного призначення та контроль вихідних параметрів медичного обладнання.

  На фото: заступник начальника відділу проводить вимірювання вихідних параметрів медичного обладнання

На фото: інженер з метрології 1 кат. Тетяна Івасікова проводить повірку електрокардіографу

На фото зліва на право: інженер з метрології 1 кат. Володимир Корованенко, інженер з метрології 1 кат. Тетяна Івасікова, інженер з метрології 1 кат. Олександр Деркач, провідний інженер з метрології Тетяна Присяженко, начальник науково-технічного відділу метрологічного забезпечення електричних, магнітних, радіотехнічних вимірювань та іонізуючих випромінювань Володимир Степаненко

   Відповідно до вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» підприємство проводить повірку та калібрування засобів вимірювальної техніки. На підприємстві функціонує акредитована калібрувальна лабораторія, оскільки калібрування є основною процедурою роботи з вимірювальними приладами в Євросоюзі. 

На фото зліва на право: інженер з метрології 1 кат. Галина Максименко, начальник калібрувальної лабораторії Наталія Делікатна, начальник науково - технічного відділу метрологічного забезпечення теплотехнічних  вимірювань Володимир Гончарук, провідний інженер з метрології Сергій Герасін, інженер з метрології 2 кат. Микола Медвідь, інженер з метрології 1 кат. Лариса Блажієвська

   Фахівці ДП «Миколаївстандартметрологія» беруть активну участь в підготовці законопроектів в галузі метрології, затвердженні створених державних еталонів, розробці перспективних шляхів розвитку національної метрологічної системи.

На фото зліва на право: начальник науково - технічного відділу метрологічного забезпечення теплотехнічних вимірювань Володимир Гончарук, провідний інженер з якості Антоніна Брага, провідний інженер відділу забезпечення документообігу підприємства Світлана Азовцева, начальник науково- технічного відділу метрологічного забезпечення геометричних, механічних вимірювань, вимірювань рівня та об’єму речовин Галина Човганська, начальник метрологічного центру Володимир Болодурін, заступник директора з метрології Юрій Шевцов

   Роботу та високий професіоналізм фахівців підприємства високо оцінили на державному рівні. Так з нагоди Міжнародного жіночого дня начальнику науково - технічного відділу метрологічного забезпечення геометричних, механічних вимірювань, вимірювань рівня та об’єму речовин Галині Човганській було присвоєно наказам президента України Володимиром Зеленським почесне звання «Заслужений метролог України». 

На фото: начальник науково-технічного відділу метрологічного забезпечення геометричних, механічних вимірювань, вимірювань рівня та об’єму речовин Галина Човганська

Шановні колеги, партнери метрологи!

   Колектив ДП «Миколаївстандартметрологія» щиро вітає всіх фахівців та працівників сфери метрології з професійним святом!

   Ваша повсякденна праця, професійність, знання й уміння є вагомим внеском у забезпечення єдності вимірювань у державі, захисту громадян і національної економіки від наслідків недостовірних результатів вимірювань, економії енергетичних і матеріальних ресурсів.

   Хай кожен ваш день наповнюється корисними справами, а мрії втілюються у життя та приносять бажану радість і задоволення. Нехай примножуються плани і прагнення, а зусилля і справи сприяють розквіту української економіки.