28 квітня – Всесвітній день охорони праці.

     Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 №685/2002, щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці, в Україні відзначають День охорони праці.

    З минулого року і до цього часу коронавірусна інфекція COVID-19 впливає негативно на життя цілої планети і, в наслідок цього, в економічному розвитку та в отриманні прибутків страждають не тільки роботодавці але і наймані працівники.

    У зв’язку з цим керівництво ДП «Миколаївстандартметрологія» ще раз нагадує, що День охорони праці в 2021 році обумовлений тими проблемами і викликами, які пов’язані з коронавірусною інфекцією COVID-19.

    Разом з кризою прийшло усвідомлення важливості зміцнення системи безпеки та здоров’я на роботі (далі – БЗР), як на національному рівні, так і на рівні підприємства.

    Минулого року вірус зупинив життя цілої планети і внаслідок цього, звичайно, постраждали як роботодавці, так і працівники. Наслідки негативного впливу коронавірусної інфекції на сферу праці доводиться долати до цього часу.

    Саме тому Всесвітній день охорони праці буде присвячений стратегіям зміцнення національних систем БЗР та спрямованим на посилення життєстійкості та протидії нинішнім і майбутнім кризам з урахуванням винесених уроків і набутого досвіду в сфері праці.

 

Всесвітній день охорони праці, який щорічно відзначається 28 квітня, в цьому році буде проходити під девізом всесвітнього дня безпеки та здоров’я на роботі-2021 —

«ПЕРЕДБАЧИТИ, ГОТУВАТИСЯ ТА РЕАГУВАТИ НА КРИЗУ – ІНВЕСТИЦІЇ У СТІЙКІ СИСТЕМИ БЕЗПЕКИ ТА ЗДОРОВ’Я НА РОБОТІ».

 

    Як наголошують у Міжнародній організації праці, пандемія торкнулася майже кожного аспекту у світі праці — від ризику передачі вірусу на робочих місцях до загроз, які виникли внаслідок вжиття заходів, спрямованих на запобігання поширенню вірусу.

    Щоб звести до мінімуму поширення коронавірусної інфекції COVID-2019 на робочих місцях в ДП «Миколаївстандартметрологія» частково запровадили дистанційну форму роботи (виконання за місцем проживання об’єму роботи згідно посадових обов’язків, визначеного графіком, затвердженим заступником директора за напрямком роботи, або наданої керівником засобами телефонного, електронного чи відео зв’язку).

    Де неможливо було забезпечити дистанційний режим роботи під час карантину, керівництво підприємства звертало особливу увагу на забезпечення нагальних профілактичних та протиепідемічних заходів для недопущення поширення випадків захворювання на COVID-2019.

    Щоб стримати поширення коронавірусної інфекції COVID-2019 і зберегти життя та здоров’я працівників,  в ДП «Миколаївстандартметрологія» проводяться такі заходи, як щоденне вологе прибирання коридорів та робочих приміщень з використанням засобів дезінфекції, щоденне проведення  знищення мікробів в повітрі і на поверхнях за допомогою бактерицидних ламп, провітрювання приміщень.

    Також декілька разів на день проводиться дезінфекція ручок дверей службових приміщень та кімнат особистої гігієни (санвузлів).

    Особлива увага в ДП «Миколаївстандартметрологія» приділяється захисту працівників, що перебувають в лабораторіях лікарень та закладах охорони здоров’я, виконуючі професійні обов’язки з надання метрологічних послуг, збереженню їх здоров’я та життя. Працівники структурних підрозділів забезпечені одноразовими масками для обличчя та  спиртовмісним розчином для обробки рук (згідно рекомендацій ВООЗ), одноразовими рукавичками, халатами, захисними екранами для обличчя, бахілами тощо.

    На підприємстві проводиться постійний контроль щодо виявлення контактних осіб з хворим на коронавірусну інфекцію. Інформація про контактних осіб направляється до Управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради для подальшого інформування закладів охорони здоров’я міста Миколаєва та проведення самоізоляції працівників з метою зменшення поширення COVID-19.

    Запровадження карантинних заходів змусило керівництво ДП «Миколаївстандартметрологія» переглянути звичайні плани підрозділів, ставлення до профілактики виробничого травматизму, особливо до ймовірного зараження працівників новою невивченою формою інфекції.

    Усі працівники ДП «Миколаївстандартметрологія» попереджені про дбайливе ставлення до свого здоров’я та самопочуття своїх колег, а також рідних.