Вплив транс-ізомерів жирних кислот на здоров'я людини

            На сьогоднішній день є актуальною проблема впливу вмісту транс-ізомерів жирних кислот в харчових продуктах на здоров’я людини. Це викликано широким розповсюдженням жирозамінників, які отримують технологічною обробкою рослинних олій.

       Що не так із транс-ізомерами жирних кислот? Транс-ізомери жирних кислот або транс-жири — різновид ненасичених жирів, для яких характерний високий вміст транс-ізомерів жирних кислот (так звані транс-жирні кислоти). Транс-жири утворюються при гідрогенізації олій під час смаження їжі, їх багато при промисловому виробництві випічки (кулінарні жири та кондитерські жири). При використанні транс-жирів у виробництві продукти харчування тривалий час мають свіжий вигляд і тривалий термін зберігання. Існують застереження Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), що підвищений вміст транс-жирів може підвищувати ризик розвитку цілої низки порушень здоров’я у людини. Передусім - серцево-судинні захворювання і деякі форми раку.

      Кілька країн з високим рівнем доходів вже практично відмовилися від використання транс-жирів промислового виробництва. Данія стала першою країною, яка запровадила загальнонаціональну заборону використовувати частково гідрогенізовані олії, що сприяло зниженню смертності від серцево-судинних захворювань. Транс-жири заборонені або обмежені також у Швейцарії, Австрії, Угорщині, Норвегії, Канаді, Великобританії та в деяких штатах США. В багатьох країнах виробники зобов’язані вказувати вміст транс-жирів на продуктах харчування. В Україні поки немає ані обмежень щодо вмісту транс-жирів у продуктах харчування, ані вимог до відповідного маркування (у 2017 р. МОЗ запропонувало проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпеки та якості харчових продуктів» (щодо обмеження вмісту транс-жирних кислот у харчових продуктах)», але Верховна Рада документ досі не розглядала).

         Тому кожен з нас повинен самостійно вирішувати, як зменшити споживання транс-жирів. Згідно з рекомендаціями ВООЗ кількість транс-жирів у раціоні не повинна перевищувати 1% загальної кількості калорій, що відповідає менше 2,2 г на день при раціоні 2000 ккал. В Україні транс-ізомери жирних кислот нормовані тільки у спредах, маргаринах та жирах для молочної промисловості, і така норма становить не більше 8%. А якщо згадати кондитерську промисловість, то таких обмежень немає взагалі.

          Перш за все потрібно свідомо підходити до вибору продуктів. Важливо звертати увагу не тільки на склад продукту, а й на спосіб його приготування: в закладах «швидкого харчування», кулінаріях, їдальнях для смаження зазвичай використовують кулінарний жир з високим вмістом транс-жирів.

       Транс-жири найчастіше зустрічаються у технологічно оброблених харчових продуктах, що містять гідрогенізовані рослинні олії. Головним джерелом транс-жирів є маргарин, спреди і «легкі масла», кондитерські вироби, випічка, снеки, напівфабрикати, продукти глибокої заморозки. Варто уникати технологічно оброблених продуктів, які містять гідрогенізований рослинний жир, кулінарний та кондитерський жир, маргарин.

         Отже, на сьогоднішній день питання вмісту транс-ізомерів жирних кислот в продуктах харчування є актуальним. Поки що в Україні виробники не зобов’язані вказувати наявність таких шкідливих речовин. І все ж таки є сенс читати етикетку. Явною ознакою наявності транс-ізомерів є використання в складі маргаринів або гідрогенізованих жирів. А також продукцію на вміст транс-жирів можна перевірити лабораторним способом.

       До Ваших послуг акредитована випробувальна лабораторія ДП “Миколаївстандартметрологія” (атестат акредитації          № 20626 від 21.07.2020 р.), де випробування по визначенню кількісного вмісту транс-ізомерів жирних кислот у харчовій продукції проведуть висококваліфіковані спеціалісти якісно, за помірними цінами та у найкоротші строки!

      З питань співпраці звертайтесь:

      54029, м. Миколаїв, вул. 5-а Слобідська, 2А (район парку «Народний Сад»)

      тел./факс: (0512) 57-17-09, 095 287 19 01; e-mail: Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.

      Начальник випробувальної лабораторії - Григор'єва Наталія Анатоліївна

 

     Будьмо здорові!