Раціональний споживач: смарт-рішення глобальних проблем сучасності

      Уже 37 років поспіль світова громада відзначає Всесвітній день захисту прав споживачів. Це свято було закріплене у міжнародному календарі святкових дат 15 березня 1983 року.

       Свої витоки свято бере ще 15 березня 1962 року, коли президент США Джон Кенеді, виступаючи із зверненням до Конгресу та об’єднань споживачів вперше проголосив права споживачів. А саме: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір, право бути почутим.

      Згодом за ініціативою Всесвітньої організації союзів споживачів список прав був розширений. Було додано право на задоволення базових потреб, право на компенсацію, право на споживчу освіту, право на здорове довкілля.  

     З отриманням незалежності та розвитком ринкових відносин Україна стала першою серед країн СНД, яка ще 12 травня 1991 року прийняла Закон «Про захист прав споживачів». Примітно, що цей Закон отримав високу оцінку Європейської спільноти і наблизив нашу державу до жаданого вступу до Європейського Союзу. Дружні стосунки між Україною та Європейським Союзом були закріплені Угодою про партнерство і співробітництво, підписаною 16 червня 1994 року.

 

       Щорічно Міжнародна організація споживачів (Consumers Interantional) визначає гасло, під яким проводиться Всесвітній день захисту прав споживачів. У 2020 році воно звучить так: «Раціональний споживач». Таким чином, організація привертає увагу світової спільноти до проблем надмірного виробництва і нераціонального споживання, які призводять до глобальних змін клімату, погіршення стану оточуючого середовища, втрати унікальних природних об’єктів.

      Слід зазначити, що перехід до раціональних моделей споживання і виробництва є однією з пріоритетних цілей ООН, поставлених в 2015 році на період до 2030 року. Так, за підрахунками організації домогосподарства споживають біля 29% світової енергії, а їх вклад в загальні викиди СО2 складає 21%. Інші дослідження показують, що біля 1 мільйона пластикових пляшок продається по всьому світу щохвилини. В рамках глобального споживання відмічається, що виробництво продуктів харчування пов’язане з високим рівнем енергоспоживання, вирубкою лісів, збільшенням викидів парникових газів, надмірним використанням води. За підрахунками 60% пластика, більша частина якого надходить з харчової промисловості, потрапляє на звалища чи в оточуюче середовище.

    Заклик Міжнародної організації споживачів до раціонального споживання, перш за все, покликаний підвищити ефективність використання ресурсів, при цьому знизити рівень бідності і надати кожному можливість мати гідну якість життя: доступ до їжі, води, енергії, медицини та інших благ.


       Для ДП «Миколаївстандартметрологія» Всесвітній день захисту прав споживачів особливо важливе та близьке свято.    Ми - установа, яка стоїть на сторожі прав споживачів. Саме ми:

  • перевіряємо харчову продукцію за показниками якості;
  • захищаємо від наслідків недостовірних результатів вимірювань;
  • впроваджуємо сучасні системи управління.

      Бажаємо всім гідного життя і високих стандартів. Зі святом!

 

З питань співпраці звертайтесь за адресою:

ДП «Миколаївстандартметрологія», м. Миколаїв,

пр-т Центральний, 11/5; 5-а Слобідська, 2-А

тел.: (0512) 34-40-66; (0512) 24-21-14