Інформація

про участь ДП “Миколаївстандартметрологія”

у засіданні Центральної галузевої дегустаційної комісії корпорації «Укрвинпром» з визначенням кращих зразків тихих та ігристих вин України

 

20-21 червня 2019 року відбулося засідання Центральної галузевої дегустаційної комісії корпорації «Укрвинпром» з визначенням кращих зразків тихих та ігристих вин України на базі ПрАТ «Артвайнері» за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Посольства Франції в Україні, Європейської комісії, проекта ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» та партнерів Торгово-промислова палата України, медіа-груп «Українська правда».

Зразки для дегустації були комісійно придбані у торговельних мережах. У такий спосіб фахівці змогли оцінити якість саме тих тихих та ігристих вин, які купують та споживають українці.

На засіданні дегустаційної комісії були присутні представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Проекту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» та представники провідних вітчизняних підприємств виноробної сфери.

До складу дегустаційної комісії увійшли понад 50 висококваліфікованих спеціалістів виноробної галузі з майже всіх виноробних регіонів України, а також представники центральних органів виконавчої влади, провідних наукових та освітніх установ, професійний сомельє.

Миколаївську область на заході представляли заступник директора з питань стандартизації, якості та наукової діяльності ДП «Миколаївстандартметрологія» Фоміна Світлана Володимирівна та начальник виробничої лабораторії ПАТ «Коблево» Нужна Світлана Петрівна.

Володимир Кучеренко, генеральний директор корпорації з виноградарства і виноробної промисловості «Укрвинпром» наголосив: «Дегустація вітчизняних тихих та ігристих вин, які споживають українці, підтвердила, що ми можемо пишатися нашими винами. Їх якість підтверджена не лише оцінкою фахівців, але й прихильністю споживачів. Дегустація вчергове підтвердила, що українські вина впевнено можуть зайняти гідне місце на виноробній карті світу». Тому «Укрвинпром» працює над просуванням бренду «Українське вино» на якісно новий рівень.

Члени Центральної галузевої дегустаційної комісії корпорації «Укрвинпром»

Усього на дегустації було представлено 112 зразків, серед яких 63 зразки тихих вин, 49 ігристих, зокрема Шампанського України 12 зразків.

Кращі зразки тихих вин:

- вино ординарне столове сухе біле «Черсегі» Chateau ChizayШато Чизай;

- вино марочне кріплене десертне солодке біле «Троянда Карпат» ВК «Шато Чизай»;

- вино марочне столове сухе сортове червоне «Оксамит України» -«Виноробне господарство Князя П.М. Трубецького»;

- «Кагор Український» KOBLEVO;

- вино ординарне напівсолодке червоне «Піно нуар» TM VILLA KRIM ТОВ «Атлантіс» та ін.

Кращі зразки ігристих вин:

- вино ігристе витримане червоне брют «Кримарт» Artwinery;

- вино ігристе витримане біле екстра брют «Кримат» ПрАТ «Артвайнері»;

- вино ігристе витримане напівсухе рожеве «Артемівське» ПрАТ «Артвайнері»;

- вино ігристе витримане брют біле «Артінеро» ПрАТ «Артвайнері»;

- вино ігристе витримане червоне напівсолодке «Артемівське» ПрАТ «Артвайнері»;

- вино ігристе напівсолодке рожеве «Київ Преміум» ПрАТ «Одесавинпром»;

- вино ігристе брют біле SHABO ТОВ ПТК «Шабо» та ін.

Серед кращих шампанських вин України:

- шампанське Українське напівсолодке біле «Коктебель» НВП «Нива» ТОВ;

- шампанське України солодке «Коблево» ПрАТ «Одесавинпром»;

- шампанське України брют «Коблево» ПрАТ «Одесавинпром».

За результатами закритої дегустації «наосліп», найвищий бал отримали ігристi вина «Артвайнері»: «Кримарт» витримане червоне брют, «Кримарт» біле екстра брют, «Артінеро» біле брют, «Артемівське» напівсухе рожеве та «Артемівське» напівсухе мускатне біле.

Також була проведена екскурсія по трьох виробничих цехах підземної частини заводу ПрАТ «Артвайнері». Були представлені усі технологічні етапи створення шедеврів артемівських виноробів: відвідання цеху виноматеріалів – створення фундаменту для приготування ігристого вина – відділення асамбляжу та купажу, штабелі пляшок на багаторічній витримці.

Під час екскурсії вражали масштаби ремюажного відділення, присутні були ознайомлені з роботою майстрів-ремюерів, які створюють кристально чисті ігристі вина, побачили роботу сучасної автоматичної лінії дегоржажного відділення, яка встановлена лише на п’ятьох підприємствах Європи.

Екскурсія на ПрАТ «Артвайнері», справа на фото – заступник директора з питань стандартизації, якості та наукової діяльності ДП «Миколаївстандартметрологія» Фоміна С.В., зліва на фото - начальник виробничої лабораторії ПАТ «Коблево» Нужна С. П.