Інформація про участь ДП “Миколаївстандартметрологія”

у семінарі-практикумі «Сенсорна оцінка та система контролю вин з географічними зазначеннями – загальний практичний тренінг»

 

22-23 травня 2019 року був проведений семінар-тренінг «Сенсорна оцінка та система контролю вин з географічними зазначеннями – загальний практичний тренінг», який відбувся в м. Київ в приміщені Центральної лабораторії виноробної промисловості, за підтримки Проекту міжнародної технічної допомоги «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні», що фінансується Європейським Союзом.

Захід проходив у два етапи:

І етап - семінар-тренінг, який відкрив керівник Проекту - Саверіо Савіо, лектор Дарко Якшич – ключовий експерт проекту з питань географічних зазначень, Федеріка Боннело – старший експерт проекту з питань сенсорної оцінки вин та алкогольних напоїв, експерти проекту;

ІІ етап - практична частина – розпізнавання ароматів та сторонніх присмаків вина.

Присутніми на заході були члени Дегустаційних комісій Мінагрополітики, Асоціації «Укрвипром» та ГО «Укрсадвинпром».

Від ДП «Миколаївстандартметрологія» у семінарі-практикумі  прийняла участь член дегустаційної  комісії Української корпорації по виноградарству і виноробній промисловості, заступник директора з питань стандартизації, якості та наукової діяльності - Фоміна Світлана Володимирівна.

Робочий момент семінару-тренінгу «Сенсорна оцінка та система контролю вин з географічними зазначеннями – загальний практичний тренінг»

Питання, які були запропоновані до розгляду на семінарі-практикумі «Сенсорна оцінка та система контролю вин з географічними зазначеннями – загальний практичний тренінг»

Дарко Якшич, ключовий експерт проекту з питань географічних зазначень

Поточна діяльність та плани проекту

Федеріка Бонелло, старший експерт проекту з питань сенсорної оцінки вин та алкогольних напоїв

Що таке панельна дегустація? Відбір та тренінг для членів панельної дегустаційної комісії

Федеріка Бонелло, старший експерт проекту з питань сенсорної оцінки вин та алкогольних напоїв

Сенсорна оцінка: сенсорні пороги, ознайомлення з основними смаками, розпізнавання основних смаків  і запахів (смаків) відповідно до рекомендацій OIV (МОВВ) для відбору та навчання панельної дегустаційної комісії

Під час семінару-тренінгу «Сенсорна оцінка та система контролю вин з географічними зазначеннями – загальний практичний тренінг» було розглянуто та отримано відповіді на всі поставленні питання. Також даний захід ще раз підтвердив значимість органів чуття людини до сприйняття смаку, запаху, кольору і інших особливостей харчового продукту, які є важливою частиною управління якістю харчових продуктів.

Згідно міжнародним стандартам ISO серії 9000 "якість – це ступінь, до якого сукупність власних характеристик об’єкта задовольняє вимоги". В даний час імідж і культура якості є головними пріоритетами для розвитку економіки будь-якої країни, включаючи Україну.

Тільки висока якість виноробної продукції виправдовує її масове виробництво, і до цього прагнуть всі виноградарсько-виноробні країни світу. Величезний асортимент, різноманітність і тонкі смакові букети складають всесвітню славу вин Франції, Італії, Німеччини, Угорщини, Іспанії, Молдови, Грузії, України та інших країн, де росте виноградна лоза і виробляють якісне вино і коньяк.

Органолептична оцінка вина за допомогою органів чуття є найшвидшим, а іноді і єдиним засобом перевірки його якісних характеристик. Хімічний і фізико-хімічний аналіз охоплює кількісно загальні показники виноробної продукції: спирту, цукрів, кислот та інших речовин; але тонкощі аромату, смакову гармонію, вади, нарешті, типовість вина, охарактеризувати таким шляхом неможливо.

Тільки за допомогою дегустації можна по-справжньому оцінити вино. Уміння розкривати смакові якості вина, давати найбільш точну дегустаційну оцінку, підкріплюючи її образними порівняннями, вміння визначити минуле, сучасне, майбутнє вина і є тим, що називають мистецтвом, майстерністю справжнього творчого виноробства.

З повагою,

заступник директора з питань

стандартизації, якості та наукової діяльності    

 Фоміна С.В.