20 травня відзначається Всесвітній день метрології, присвячений святкуванню дати підписання Метричної конвенції в 1875 році у Парижі, яка заклала основу для функціонування узгодженої системи вимірювань в усьому світі.  Але історія спроби приведення одиниць вимірювання до єдиної системи сягає ще часів античної Греції та стародавнього Риму. Вже тоді довжину вимірювали ліктем, подвійним кроком, а рідину – амфорами.

    Звісно, всі ці параметри були достатньо умовними, оскільки розмір долоні і відстань між витягнутими руками у всіх була різна. Крім того, кожен новий правитель змінював метричну систему під себе. Це лише погіршувало точність розрахунків і викликало непорозуміння між країнами. Все це в результаті стало поштовхом до створення єдиної для всіх метрики, дані про яку систематизувала сучасна наука метрологія.

    Щоб підкреслити важливість стандартизації, світова спільнота ініціювала встановлення Всесвітнього дня метрології. Дата святкування вибрана не випадково. Саме 20 травня майже 150 років тому у Парижі відбулася конференція міжнародного рівня, яка заклала основи сучасних метрологічних практик. Головним ініціатором нововведень стала Академія наук у Петербурзі.

     Документ про створення єдиного для країн метричного простору підписали 17 країн. На сьогодні їх кількість зросла до 60. На основі інформації, описаної в угоді, було вирішено організувати спеціальне бюро ваг і мір, якому б підпорядковувався увесь світ. Фактично воно стало першою лабораторією інтернаціонального масштабу, яке займалося науковими дослідженнями і застосовувало отримані знання на практиці. Сьогодні бюро зберігає у своїй французькій штаб-квартирі прийняті еталони одиниць і до цих пір шанує поставлену перед ним ціль – об’єднання метричних характеристик.

       7 серпня 2018 року Україна теж поповнила ряди підписантів, ставши повноправним членом Метричної конвенції.  Це забезпечило міжнародне визнання результатів вимірювання нашої країни, створивши гарні умови для просування української продукції на світовому ринку.

     У цьому році Всесвітній день метрології відзначається під гаслом «Вимірювання для глобальної торгівлі». Лозунг свята був обраний невипадково, а для того, щоб привернути увагу світової спільноти до важливої ролі вимірювань в забезпеченні чесної і прозорої міжнародної торгівлі. Саме метрологія дозволяє забезпечити відповідність продукції встановленим стандартам та нормам, таким чином задовольняючи очікування якості споживача.  

                    "Measurements for global trade - Вимірювання для глобальної торгівлі" (посилання)

 

 

     У широкому сенсі метрологія – це наука про вимірювання, яка відіграє провідну роль у наукових відкриттях і винаходах, промисловому виробництві, в покращенні якості життя і захисті глобального навколишнього середовища. Взагалі, важко уявити життя сучасної людини без цієї науки: тоді годинники показували б різний час, медичне обладнання невірно діагностувало б стан здоров'я людини, в крамницях обважували і таке інше. Отже, без цієї науки неможлива життєва достовірність!

      Для ДП «Миколаївстандартметрологія» Всесвітній день метрології  - свято, яке безпосередньо зв’язане з діяльністю установи. Саме метрологія є одним із пріоритетних напрямів діяльності підприємства. Основною метою діяльності метрологічного центру підприємства є координація роботи підприємств щодо забезпечення єдності вимірювань у Миколаївському регіоні  відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність».

На фото: центральний вхід до ДП «Миколаївстандартметрологія»

        На базі ДП «Миколаївстандартметрологія» створена еталонна база, яка забезпечує повірку засобів вимірювальної техніки чисельних видів вимірювань. Підприємство виконує роботи з повірки та калібрування засобів вимірювальної техніки (ЗВТ) наступних видів вимірювання: L – довжина, M – маса та пов’язані з нею величини, EM – електрика та магнетизм, T – термометрія, TF – час і частота, PR – фотометрія,  IR – іонізуюче випромінювання, AUV – акустика, ультразвук, вібрація;      QM – хімія.

На фото: начальник відділу метрологічного забезпечення теплотехнічних вимірювань Володимир Гончарук та начальник калібрувальної лабораторії Наталя Делікатна проводять повірку обчислювача об’єму газу

На фото: інженер з метрології 1 категорії Марина Лазарева проводить вимірювання геометричних параметрів сита

        Співробітники метрологічного центру ДП «Миколаївстандартметрологія» - фахівці з великим досвідом роботи, які атестовані на право повірки і калібрування ЗВТ. Персонал періодично підвищує свою кваліфікацію та підтверджує технічну компетентність у сфері метрології.

На фото: заступник начальника відділу метрологічного забезпечення геометричних, механічних вимірювань, вимірювань рівня та об’єму речовин Ірина Куценко приймає на повірку лічильник води

На фото: інженер з метрології 1 категорії Володимир Корованенко проводить повірку лічильника електричної енергії

             Географія надання метрологічних послуг – це здебільшого місто Миколаїв та Миколаївська область. Але останнім часом зросла кількість замовників з інших областей України, таких як: Одеської, Херсонської, Кіровоградської, Запорізької та інших.

 

На фото: інженер з метрології 1 категорії Лариса Блажієвська проводить контроль та вимірювання температурних параметрів сушильної шафи в Каховській міжрайонній державній лабораторії ДПСС

       Серед замовників послуг ДП «Миколаївстандартметрологія» такі відомі підприємства, компанії та організації:               ТОВ "Сандора", ТОВ СП «НІБУЛОН», ПАТ «Миколаївська теплоелектроцентраль», ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект»,               АТ «Миколаївобленерго»,  ПрАТ «Лакталіс-Миколаїв», ВП ЮУ АЕС ДП НАЕК «Енергоатом», ПАТ "Миколаївгаз",                 ТОВ «Сервісний центр «Металург», лікарні, навчальні заклади та багато інших.

      У 2019 році ДП «Миколаївстандартметрологія» підтвердило свою компетентність і пройшло уповноваження на проведення повірки ЗВТ, отримавши свідоцтво.

      На підприємстві постійно ведеться робота по розширенню сфери акредитації на право калібрування засобів вимірювальної техніки відповідно до вимог ДСТУ ISO IEK 17025:2017.

      Лише за 2019 рік та початок 2020 року ДП «Миколаївстандартметрологія» освоєні наступні види робіт та механізми надання послуг:

  • вимірювання з визначення метрологічних характеристик ультразвукових діагностичних апаратів («SIEMENS SL-1 та аналогічні);
  • повірка луноенцефалографів (ЭЭС-11, ЭЭС-12, ЭХО-11 та аналогічні);
  • калібрування комплексів технічних засобів обліку нафтопродуктів у резервуарах;
  • вимірювання з визначення метрологічних характеристик комплексів технічних засобів обліку нафтопродуктів у резервуарах;
  • повірка комплексів технічних засобів обліку нафтопродуктів у резервуарах;
  • калібрування спектрофотометрів атомно-абсорбційних;
  • калібрування приладу для розмелоздатності по Хардгрову та установок CSR/CRI та аналогічні;
  • повірка лічильників води з механічним відліковим пристроєм номінальних діаметрів DN10, DN15, DN20 на місці експлуатації;
  • 3D сканування судових паливних танків;
  • повірка теплолічильників, витратомірів, лічильників води номінальних діаметрів до DN80 з використанням власних робочих еталонів.

       Метрологічний центр ДП «Миколаївстандартметрологія» - це команда фахівців, багатий досвід якої дозволяє забезпечити потреби громадян та суспільства в отриманні об’єктивних, достовірних результатів вимірювання, використовуваних в багатьох сферах життєдіяльності.

      Колектив ДП «Миколаївстандартметрологія» щиро вітає всіх фахівців та працівників, що мають відношення до сфери метрології, з професійним святом! Зичимо вам міцного здоров’я, нових трудових звершень, наснаги, плідної праці на благо України. Хай кожен ваш день наповнюється корисними справами, примножуються плани і прагнення, а ваші зусилля і справи сприяють розквіту української економіки.