Метрологічне забезпечення лічильників води

Одним із пріоритетних напрямків роботи ДП «Миколаївський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (далі по тексту – ДП «Миколаївстандартметрологія») є координація діяльності підприємств і організацій регіону в сфері метрології відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність». Підприємство уповноважене на проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки (ЗВТ), надає метрологічні послуги суб’єктам господарювання у різних сферах діяльності: машинобудування, енергетика, охорона здоров’я, харчова промисловість, сільське господарство та інші. Метрологічні відділи ДП «Миколаївстандартметрологія» виконують повірку законодавчо регульованих засобів обліку енергоресурсів: лічильників води, газу, тепла, електричної енергії.
Засоби обліку проходять повірку у визначений термін через інтервал, що регулюється наказом Мінекономрозвитку; цей проміжок часу постійний і не змінюється. Роботи з повірки ЗВТ виконуються фахівцями високої кваліфікації, які мають спеціальну підготовку і великий досвід роботи.
Побутовий лічильник води відноситься до законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки для вимірювання витрат води, має нормовані метрологічні характеристики, які забезпечують достовірність комерційних розрахунків. Повірка засобів вимірювальної техніки, до яких належать також лічильники води, – це встановлення їх придатності до застосування на підставі результатів контролю їх метрологічних характеристик.
ДП «Миколаївстандартметрологія» виконує повірку лічильників води всіх типів, які використовуються і в побуті, і на підприємствах області. Підприємством придбано стаціонарну автоматичну проливну установку УВЛ 15/80-МС.

  Стаціонарна проливна установка для  повірки лічильників води

Найбільша кількість звернень споживачів та суб’єктів господарювання щодо повірки ЗВТ цього року – повірка лічильників води. Роботу виконують на стаціонарній установці, яка дозволяє повіряти крильчасті, турбінні, електромагнітні, ультразвукові лічильники та витратоміри з умовним прохідним діаметром в діапазоні від 15 до 80 мм. Крім того, на підприємстві виконуються роботи з повірки теплолічильників. На сьогодні установка працює в напруженому режимі, оскільки йде підготовка до опалювального сезону.

Процес повірки лічильників води на стаціонарній установці.
Зліва направо: Паладій О.В., заступник начальника науково-технічного відділу метрологічного забезпечення механічних вимірювань, вимірювань рівня та об’єму речовин;
Бойко М.М., інженер з метрології відділу метрологічного забезпечення механічних вимірювань, вимірювань рівня та об’єму речовин

Міжповірочний інтервал для лічильників води складає 4 роки. Коли він закінчується, лічильник потрібно віддавати на повірку уповноваженій на відповідну діяльність організації. Якщо лічильник своєчасно не пройшов повірку, оплата за спожиту воду відбувається за встановленими загальними нормами споживання, тому громадяни і підприємства зацікавлені в точності засобів обліку, які мають бути повірені, щоб не зазнавати збитків.
 

Переносна проливна установка для повірки лічильників води на місці експлуатації.
Зліва направо: Рубанов А.Є., інженер з метрології відділу метрологічного забезпечення механічних вимірювань, вимірювань рівня та об’єму речовин; Бойко М.М., інженер з метрології відділу метрологічного забезпечення механічних вимірювань, вимірювань рівня та об’єму речовин

Для зручності наших замовників ДП «Миколаївстандартметрологія» проводить періодичну повірку лічильників води з механічним відліковим пристроєм номінальних діаметрів DN15 та DN20 за допомогою переносної проливної установки безпосередньо на місці експлуатації, що дозволяє вирішити проблему повірки лічильника води без демонтажу, а також суттєво економить час та зусилля. Для додаткового контролю і підтвердження достовірності вимірювань використовується фотофіксація процедури повірки. Уся процедура відбувається прозоро для споживача.
Послуги з повірки водолічильників можна замовити за адресою: м. Миколаїв, вул. 5-та Слобідська, 2а, Державне підприємство «Миколаївстандартметрологія». Контактний телефон: (0512) 24 21 14.